Controle technische installatie

In KerkBeamer heb je de mogelijkheid om een videomixer en/of camera’s te koppelen, zodat je deze direct kunt aansturen vanuit je KerkBeamer presentatie. Met alleen de videomixer kun je weergaven naar kerkTV sturen. Met alleen de camera’s kun je de camera’s automatisch naar de juiste, vooraf ingestelde posities laten gaan. Met zowel de videomixer als de camera’s gekoppeld kun je de hele online uitzending automatiseren vanuit je KerkBeamer presentatie.

Hieronder vind je de verschillende koppelmogelijkheden en bijbehorende installaties, zodat je kunt controleren of jouw installatie voldoet.


Controleschema’s

Hieronder vind je schematische overzichten voor de verschillende koppelmogelijkheden. Controleer of jouw installatie klopt met de gewenste koppelingen. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met een audiovisuele specialist om de installatie geschikt te maken.

Bekijk de video om het schema te bekijken aan de hand van een animatie en uitleg.


Videomixer en camera’s koppelen

Dit is de meest gebruikte en meest complete koppeling. Zowel de videomixer als camera’s zijn gekoppeld. Doordat er ook gebruik gemaakt wordt van transparantie benut je alle mogelijkheden en krijg je online de best mogelijke weergave.


Koppelen zonder transparantie

Zowel de videomixer als de camera’s zijn gekoppeld aan KerkBeamer, maar er wordt geen gebruik gemaakt van de transparantie. Hierdoor mis je de mogelijkheid om (half) transparante vlakken te maken.


Beamer gaat buiten de videomixer om

Het kan voorkomen dat je de beamer buiten de videomixer om hebt lopen. Bijvoorbeeld wanneer de videomixer onvoldoende ingangen heeft. In dat geval geldt de aanpassing in dit schema, waarbij de beamer rechtstreeks vanuit de computer aangesproken wordt. Nadeel: je kunt geen camerabeelden op de beamer weergeven.


Alleen videomixer koppelen

Alleen de videomixer wordt gekoppeld aan KerkBeamer. Hierdoor stuur je weergaven, zoals ondertiteling en tekst over beeld, door naar de mixer. Doordat de camera’s niet gekoppeld worden kun je geen cameraposities meesturen en dien je de camera’s handmatig te bedienen.


Alleen camera’s koppelen

Alleen de camera’s worden gekoppeld aan KerkBeamer. Hierdoor kun je per onderdeel cameraposities klaarzetten en de camera’s automatisch aansturen. Doordat de videomixer niet gekoppeld wordt kun je geen weergaven over de beelden leggen. Dit zul je handmatig moeten doen, via de videomixer.


Uitleg schema’s

Voor de installatie van hardware verwijzen wij je graag naar een gespecialiseerde AV-partij of één van onze partners. Hieronder wordt de basis van de schema’s uitgelegd.

PresentatiePC > Videomixer

De presentatiePC, met daarop KerkBeamer, is de basis van de installatie. Van daaruit koppel je de videomixer via HDMI-kabels. Bij voorkeur zijn dat er drie:

  • De 1e is voor de weergave op de beamer.
  • De 2e is voor de weergave van je online uitzending (kerkTV).
  • De 3e is voor transparantie in je online uitzending (kerkTV). Dit is voor bijvoorbeeld een half transparante weergave van tekst over beeld of beeld naast beeld.

Vanuit KerkBeamer sturen we vervolgens de inhoud en weergave van je KerkBeamer presentatie naar de videomixer, die vervolgens twee verschillende signalen uitzendt:

  • Eén signaal gaat naar kerkTV (via encoder/streamer)
  • Eén signaal gaat naar de beamer

De opmaak van beide signalen bepaal je centraal in de layout, waarbij beamer en kerkTV van elkaar kunnen verschillen. Zo kun je bezoekers in de kerk en kijkers thuis de beste weergave voor hun situatie tonen. Een presentatie in de kerk, camerabeelden met bijvoorbeeld ondertiteling thuis via kerkTV.

De aansluiting van de transparantie-kabel is optioneel. Je mist dan de mogelijkheid om half transparante vlakken te maken achter bijvoorbeeld liedteksten.

De beamer kan ook buiten de videomixer om gaan, bijvoorbeeld wanneer jouw videomixer onvoldoende ingangen heeft. Je kunt dan geen camerabeelden op de beamer weergeven.

PresentatiePC > Camera’s

De camera’s worden niet rechtstreeks aangesloten op de presentatiePC, maar meestal op de videomixer.

Aansturing videomixer en camera’s

De aansturing van camera’s en videomixers gaat via het netwerk in de kerk. De videomixer en camera’s dienen voorzien te zijn van (vaste) IP-adressen, waardoor we ze, via online protocollen, aan kunnen spreken. Dit geven de stippellijntjes met ‘IP-adres’ aan.


Hardware-eisen

Zoals de schema al aangeven zijn er een aantal specifieke koppelingen en eisen om de integratie goed in te richten.

  • Vaste PC met voldoende HDMI-uitgangen.
  • Eén van deze videomixers, die via internet te benaderen is, voorzien is van een vast IP-adres en voldoende in- en uitgangen heeft.
  • Aan te raden: scalers voor de videomixer (als deze niet automatisch scaled).
  • Camera’s die in het netwerk van de kerk hangen, via een vast IP-adres te benaderen zijn, het VISCA over IP protocol ondersteunen en PTZ bestuurbaar zijn.

Let op

Let op: wij adviseren ten zeerste om het installeren over te laten aan een gespecialiseerde AV-partij of één van onze partners. Wij ondersteunen niet inhoudelijk op hardware.


Camera’s en videomixer koppelen

Volg onderstaande stappen om camera’s en een videomixer te koppelen aan KerkBeamer:


Bijgewerkt op 14 mei 2021

Heeft dit artikel je verder geholpen?

Wellicht vind je dit ook interessant