1. Home
  2. Templates en layouts
  3. Handige tekstvariabelen

Handige tekstvariabelen

Door gebruik te maken van variabelen kun je bij het aanmaken van een nieuwe presentatie, en zelfs nog tijdens een presentatie, tekstuele onderdelen snel vullen.


Volgend lied en volgende bijbeltekst

Zingen jullie standaard een lied na bijvoorbeeld de collecte of geven jullie altijd een te lezen bijbeltekst weer op bijvoorbeeld een tussendia? Gebruik dan onderstaande variabelen om automatisch het volgende onderdeel (lied of bijbeltekst) in beeld te hebben:

{{volgend-lied}}
{{volgend-bijbel}}

Tekstvariabele weglaten wanneer er geen variabele wordt ingevuld

Variabelen als {{1e-collecte}} en {{2e-collecte}} kun je onbeperkt aanmaken. Maar wat als er geen 2e collecte is? Je wilt de tekst “De tweede collecte is voor:” dan niet in beeld hebben. Maak daarom gebruik van onderstaande #if-statements. Hiermee wordt de tekst alleen weergegeven als een variabele gevuld is.

{{#if 2e-collecte}}De eerste collecte is voor: {{2e-collecte}}{{/if}}

Staan de variabele en het tekstgedeelte niet op één lijn, maar in bijvoorbeeld een tabel? Zorg er dan voor dat je de tekst die je wilt weglaten in een if-statement zet. De variabele zelf kun je laten zoals deze is.

{{#if 2e collecte}}De tweede collecte is voor:{{/if}}
{{2e-collecte}}

Datum of dag in beeld

Soms is het handig om de datum/tijd van de presentatie of een dag weer te geven, zoals bijvoorbeeld in de tekst: “Wij wensen u nog een fijne zondag”. Als je een dienst hebt op vrijdag dan wil je daar de tekst “Wij wensen u nog een fijne vrijdag” hebben. Met onderstaande variabele kun je zowel de datum als een dag weergeven.

{{date datum-tijd 'dddd DD MMMM HH:mm' lang='nl'}}

Bovenstaande basisvariabele geeft, in volgorde van links naar rechts, de volledige dag, datum en maand weer, gevolgd door het uur en de minuten: zondag 24 november, 09.30. Wil je de tijd niet weergeven? Haal HH:mm dan weg. Wil je het jaartal erbij weergeven? Voeg dan YYYY toe achter MMMM.

Wil je liever de korte variant gebruiken, zoals 24-11-2019? Gebruik dan onderstaande korte weergave:

{{date datum-tijd 'DD-MM-YYYY' lang='nl'}}

Wil je het genoemde voorbeeld: “Wij wensen u een fijne …dag” weergeven? Gebruik dan onderstaande tekst met variabele:

Wij wensen u een fijne {{date datum-tijd 'dddd' lang='nl'}}

Heb je vragen over het gebruik van variabelen of ben je benieuwd wat er nog meer mogelijk is? Wij helpen je graag op weg! Neem hiervoor contact met ons op.


Bijgewerkt op 12 februari 2021

Heeft dit artikel je verder geholpen?

Wellicht vind je dit ook interessant