1. Home
 2. Starten met KerkBeamer
 3. Inleiding templates, variabelen en layouts
 1. Home
 2. Templates en layouts
 3. Inleiding templates, variabelen en layouts

Inleiding templates, variabelen en layouts

Een standaard indeling voor je presentaties, variabelen om namen en collectedoelen snel in te vullen en een layout die goed past in de kerk en je online uitzending vorm geeft. Templates, variabelen en layouts geven jou en je team snelheid, flexibiliteit en een eenduidige vormgeving. In dit artikel leggen we de deze drie onderdelen in het kort uit en lees je hoe ze samenwerken.


Uitgebreide mogelijkheden

Templates, variabelen en layouts bevatten samen uitgebreide mogelijkheden om het maximale uit KerkBeamer te halen. Onderaan elk onderdeel lees je hoe ze samenwerken.

Templates

In een template neem je alle basisonderdelen van een dienst op, zoals de zegen en wet, het gebed en de collectedia’s. Je kunt verschillende templates aanmaken. Bijvoorbeeld één voor de ochtenddienst en één voor de middagdienst. Bij het aanmaken van een presentatie kies je vervolgens voor één van de templates. Zo worden de in de presentatie alvast de basisonderdelen ingeladen en staat 70% van je dienst al klaar. Je hoeft nu alleen nog maar liederen, bijbelteksten en eventueel een PowerPoint van de voorganger in te voegen.

Gebruik je kerkTV? Dan worden in een template ook standaard weergaven en cameraposities opgenomen. Zo heb je, bij het aanmaken van een nieuwe presentatie, ook de online uitzending al bijna klaar.

 • Samenwerking variabelen: in een template pas je variabelen toe en geef je aan welke dia’s op basis van Ja/Nee variabelen getoond moeten worden.
 • Samenwerking layouts: een layout bepaalt hoe de presentatie er, op basis van de template, uit ziet. Afzonderlijke templatedia’s kunnen opgemaakt worden met CSS classes.

Variabelen

Variabelen gebruik je in templates en geven je flexibiliteit en snelheid. Er zijn twee soorten variabelen:

 • Tekstvariabelen
 • Ja/Nee variabelen

Tekstvariabelen zijn bijvoorbeeld de naam van de voorganger of collectedoelen. Wanneer je deze in een template opgenomen hebt krijg je, bij het aanmaken van een nieuwe presentatie, de mogelijkheid om de variabelen in te vullen. Vervolgens worden ze automatisch weergegeven op de betreffende dia’s in de presentatie. Dat zorgt voor een eenvoudige werking voor het mediateam en een eenduidige uitstraling van je presentaties.

Met Ja/Nee variabelen kun je bepaalde dia’s uit een template wel of niet tonen. Denk aan twee verschillende dia’s voor de kinderclub. De ene zondag zijn groep 1-4 aan de beurt. De andere zondag 5-8. Beide dia’s neem je op en voorzie je van een Ja/Nee variabele. Bij het aanmaken van een nieuwe presentatie kies je vervolgens welke groep aan de beurt is. De betreffende dia wordt getoond in de presentatie.

 • Samenwerking templates: variabelen pas je toe in een template en gebruik je bij het aanmaken van een nieuwe presentatie.
 • Samenwerking layouts: de layout bepaalt hoe de variabelen eruit zien op de tekstdia’s of hoe de Ja/Nee dia’s zijn opgemaakt.

Layouts

In een layout wordt de vormgeving van presentaties bepaald. Je kunt meerdere layouts aanmaken. Bij het aanmaken van een nieuwe presentatie kies je welke layout je wilt gebruiken. Je kunt dit zelfs tijdens een dienst nog wisselen. Het opmaken gebeurd door middel van CSS-code. Hierdoor heb je alle vrijheid bij het bepalen van de vormgeving. Staat de layout eenmaal, dan hoeven leden van het mediateam zich daar niet meer druk om te maken. Templatedia’s, liederen, bijbelteksten etc., alles wordt automatisch in de juiste vormgeving weergegeven. Dit zorgt voor consistente presentaties, onafhankelijk van wie er achter de ‘knoppen’ zit.

Gebruik je kerkTV? In een layout bepaal je hoe jouw online uitzending eruit ziet.

 • Samenwerking variabelen: variabelen vormen een belangrijk onderdeel van presentaties. In de layout bepaal je hoe afzonderlijke onderdelen en dia’s eruit zien.
 • Samenwerking templates: een layout bepaalt hoe de presentatie er, op basis van de template, uit ziet. Afzonderlijke templatedia’s kunnen opgemaakt worden met CSS classes.

Stappenplan inrichting KerkBeamer

Wil jij het maximale uit KerkBeamer halen? Start dan met het inrichten van templates, het aanmaken van variabelen en het vormgeven van je layout. Volg hiervoor dit handige stappenplan. Zo ga je goed van start.


Bijgewerkt op 28 april 2021

Heeft dit artikel je verder geholpen?

Wellicht vind je dit ook interessant