Layouts

Layouts geven je presentaties vorm. In een layout bepaal je bijvoorbeeld de achtergrond, kleuren en het lettertype van je presentaties. Door middel van CSS code kun je alles aan je presentatie aanpassen, dus ook de marges, padding etc. De layouts vind je onder “Templates & Layouts” in de instellingen.


CSS code

Layouts kunnen vormgegeven worden door middel van CSS (Cascading Style Sheets). We hebben hiervoor gekozen om je alle vrijheid te geven en je layouts op te maken zoals je wilt. Je kunt zoveel layouts aanmaken als je wilt. Zo kun je bijvoorbeeld een standaard layout aanmaken en er één voor kerst klaarzetten. Heb je weinig kennis van CSS? Op internet zijn vele voorbeelden van CSS-toepassingen te vinden. En misschien is er in de kerk iemand die CSS beheerst en kan hij je helpen met het opmaken van een layout. Kom je er niet uit, dan helpen wij je graag. Neem daarvoor contact met ons op.

Standaard layout: KerkBeamer 16:9

Zolang je nog geen eigen layout hebt aangemaakt kun je gebruik maken van onze standaard layout. Deze layout (KerkBeamer 16:9) bestaat uit een blauwe achtergrond, met aan de rechterkant bloemen. Bij het aanmaken van een nieuwe presentatie kies je deze layout om hem toe te passen op je presentatie.

Nieuwe layout aanmaken

Via Instellingen > Templates & Layouts > Layouts kun je een nieuwe layout aanmaken. De eerste keer dat je dat doet dien je je nieuwe layout te baseren op onze standaard layout. Zo weten we zeker dat alle basisstijlen worden overgenomen. Bij het formaat vul je de resolutie van de beamer(s) of TV-schermen in. Onze standaard layout is gebaseerd op 16:9, maar je kunt ook andere resoluties aanmaken. Hieronder enkele formaten die je kunt gebruiken:

 • 1920 x 1080 pixels (16:9)
 • 1920 x 1200 pixels (16:10)
 • 1600 x 1200 pixels (4:3)

Door je eigen layout in te stellen als standaard layout wordt deze standaard geselecteerd bij nieuwe presentaties.

Stylesheets gebruiken

Elke nieuwe layout heeft een drietal standaard stylesheets, welke je kunt bewerken. Daarnaast kun je eigen stylesheets aanmaken om andere onderdelen van je presentatie vorm te geven. In de stylesheets heb je alle CSS-vrijheid. Zo kun je jouw presentatie vormgeven zoals je wilt. De drie standaard stylesheets zijn:

 • Slide (algemene opmaak)
 • Song (opmaak van liederen)
 • Bible (opmaak van bijbelteksten)

Om één van de basissheets te bewerken klik je op de betreffende stylesheet. Vervolgens vind je de CSS code, welke je kunt bewerken. Klik op “Stylesheet aanmaken” om een eigen stylesheet aan te maken. Je begint dan met een lege stylesheet.

Basisbewerkingen om jouw layout snel aan te passen
Om jouw layout snel van een eigen design te voorzien vind je hieronder enkele basisaanpassingen:

Achtergrondafbeelding wijzigen
Open de standaard stylesheet “Slide”.

Op regel 1 vind je de achtergrondafbeelding. Standaard staat hier onze achtergrond. Via het menu-item Media kun je een eigen achtergrondafbeelding uploaden. Door vervolgens op de afbeelding te klikken kun je de CSS code kopiëren. Kopieer deze code en vervang regel 1 van de stylesheet “Slide”.

Standaard lettertype wijzigen
Open de standaard stylesheet “Slide”.

Op regel 6, 7 en 8 vind je de ingestelde lettertypen (fonts). Vervang het font Rubik door jouw font, stel vervolgens de grootte in en wijzig de de kleur. Veelgebruikt zijn wit (#FFF) en zwart (#000).

Grootte van de contentblokken wijzigen
Standaard delen wij slides/dia’s op in 3 delen. Open de standaard stylesheet “Slide” om dit te bewerken.

 • Header (titels van slides)
 • Content (weergave van liederen, bijbelteksten en andere content)
 • Footer (gebruik de footer voor bijvoorbeeld een logo van de kerk)

Je kunt de hoogte van de drie blokken wijzigen door de regels met “height” aan te passen. Klik op “Aanmaken” om de stylesheet op te slaan.

Layouts toepassen

Je kunt de wijzigingen in je layout of een nieuwe layout op 2 manieren toepassen:

 1. Maak een nieuwe presentatie aan en kies in het eerste scherm voor jouw eigen layout. Deze layout wordt direct toegepast op alle onderdelen die je toevoegt aan je presentatie.
 2. Pas een layout toe aan een bestaande presentatie. Open hiervoor een bestaande presentatie en klik onderaan op de button met het kwastje. Wijzig hier de layout naar de door jou gewenste layout en klik op “Opslaan”. De nieuwe layout wordt direct toegepast op je presentatie.

Bijgewerkt op 12 februari 2021

Heeft dit artikel je verder geholpen?

Wellicht vind je dit ook interessant