Liturgiedia’s toevoegen

In sommige kerken hangen ze nog, maar in veel kerken zijn ze verdwenen: letter- of liturgieborden. Deze borden hingen in de kerk, met de de liturgie van de dienst. De wens om (vooraf) de liturgie te kunnen bekijken is niet verdwenen. Het weergeven van de liturgie gebeurt tegenwoordig echter veelal digitaal op de beamer. In KerkBeamer voeg je eenvoudig een dynamische liturgiedia toe die je de hele dienst door kunt gebruiken.


Liturgiedia’s toevoegen aan je presentatie

Kies in je presentatie links onderin voor Onderdeel toevoegen en kies daarna voor Liturgiedia. Je kunt ook de sneltoets ALT + SHIFT + L gebruiken. Je ziet aan de rechterkant direct een voorbeeld van de liturgiedia, gevuld met onderdelen uit de presentatie, die in de liturgiedia mogen voorkomen.

Voeg eventueel een tekst toe en geef de liturgiedia een naam en titel. Eventueel kun je ook nog een audiobestand toevoegen of de liturgiedia zelf in de liturgiedia’s weergeven.

Ben je tevreden? Klik dan op Toevoegen. De liturgiedia wordt onderaan je onderdelenlijst toegevoegd, waarna je hem op de juiste plek in de lijst kunt slepen. Je kunt zoveel liturgiedia’s toevoegen als je wilt.

Dynamisch gevuld

Liturgiedia’s worden dynamisch gevuld. Dat betekent dat alle onderdelen die in de liturgiedia mogen voorkomen automatisch worden toegevoegd. De volgorde van de onderdelenlijst wordt direct in de liturgiedia’s overgenomen. Sleep je bijvoorbeeld een lied naar boven in de onderdelenlijst, dan worden alle liturgiedia’s automatisch en direct bijgewerkt. Dit kan zelfs als de dia al live staat op de beamer of kerkTV.

Wanneer niet alle onderdelen op de liturgiedia passen wordt deze automatisch ingekort op basis van de locatie in de onderdelenlijst. Liturgiedia’s die bovenaan staan worden onderaan afgebroken. Staat een liturgiedia verder naar onderen in de onderdelenlijst, dan worden er aan de bovenkant onderdelen weggelaten.

Onderdelen toevoegen aan liturgiedia’s

Je bepaalt zelf welke onderdelen wel en niet worden weergegeven in de liturgiedia’s. Liederen en bijbelteksten worden standaard toegevoegd, maar dit kun je achteraf, per lied of bijbeltekst, weer uitzetten. Alle andere onderdelen worden niet automatisch toegevoegd, maar dit kun je per onderdeel zelf aanzetten.

In de aanmaak- op bewerkpop-ups van onderdelen vind je links onderin een vinkvakje met de tekst Toon in liturgiedia. Zet het vinkje aan om het betreffende onderdeel op te nemen in de liturgiedia’s. Zet het vinkje uit om het onderdeel uit te sluiten van liturgiedia’s.

Elk onderdeel kun je voorzien van een naam voor in de onderdelenlijst en liturgiedia’s. De naam die je hierin voert wordt weergegeven op de liturgiedia’s.


Bijgewerkt op 12 februari 2021

Heeft dit artikel je verder geholpen?

Wellicht vind je dit ook interessant