Nieuwe presentatie aanmaken

Presentaties vormen de basis van KerkBeamer. Een presentatie bevat alle onderdelen van een dienst die je op de beamer en/of in de online uitzending wilt weergeven. Dit zijn bijvoorbeeld liederen en bijbelteksten, maar ook videos, dia’s voor het gebed en PowerPoints voor bij de preek. In dit artikel lees je hoe je een nieuwe presentatie aanmaakt.

Presentatie aanmaken via app.kerkbeamer.nl

Het aanmaken van een nieuwe presentatie kun je zowel online, via app.kerkbeamer.nl, als in de software doen. Wij adviseren om voor het voorbereiden app.kerkbeamer.nl te gebruiken. Deze online omgeving is via jouw browser te bereiken, waardoor je de presentatie op een laptop of vaste computer kunt voorbereiden, waar en wanneer je maar wilt.

Nieuwe presentatie aanmaken

Ga naar app.kerkbeamer.nl en log in met jouw persoonlijke inloggegevens. Zodra je bent ingelogd kom je in jouw persoonlijke dashboard terecht. In het midden vind je een lijst met eerder aangemaakte presentaties. Dit zijn alle presentaties voor het account van de kerk, dus ook van andere gebruikers van het mediateam.

Klik op de grote oranje button met NIEUWE PRESENTATIE om een nieuwe presentatie aan te maken. Alle beschikbare liederen, bijbelvertalingen en andere onderdelen worden geladen. Dit kan even duren.

Datum en tijd, template en layout instellen

Zodra alles geladen is opent er een pop-up met een aantal opties.

Datum en tijd instellen

Bovenaan stel je als eerste een datum en tijd in. Elke presentatie in KerkBeamer heeft een unieke datum en tijd. Kies de datum en tijd voor jouw presentatie. Bijvoorbeeld zondagochtend om 10.00 uur. Overigens maakt het niet uit wanneer je de presentatie opent, dat kan op elk moment. Klik op de datum en tijd en stel de juiste datum en tijd in. De datum en tijd kun je in de presentatie nog weer wijzigen.

Per datum en tijd kun je maar 1 presentatie aanmaken. Wil je een presentatie op dezelfde tijd aanmaken? Kies dan 15 minuten eerder of later.

Template kiezen

Templates bevatten basisonderdelen van een dienst en zorgen ervoor dat je niet elke keer standaard onderdelen, zoals wet, gebed, geloofsbelijdenis, collectedia’s etc., hoeft toe te voegen aan je presentatie. Templates stel je in via Instellingen > Templates.

Als je templates hebt aangemaakt kun je nu de template voor jouw presentatie kiezen. Gebruik hiervoor de dropdown. Je kunt ook een presentatie aanmaken zonder template. Je krijgt dan een volledig lege presentatie.

Layout kiezen

In KerkBeamer kun je verschillende layouts aanmaken. Deze bepalen hoe jouw presentatie eruit ziet qua achtergrond, lettertypen en groottes, kleuren etc.

Kies één van de beschikbare layouts. Dit kan een eigen layout zijn of één van onze standaard layouts. Gebruik hiervoor de dropdown. Een layout kiezen is verplicht. Je kunt in de presentatie nog veranderen van layout.

Klik nu op Volgende stap (als in je template variabelen zijn opgenomen) of klik op AANMAKEN. Je presentatie wordt aangemaakt. Eventuele onderdelen uit de template worden in de onderdelenlijst klaargezet.

Variabelen invoegen

Als je gekozen hebt voor een template met daarin variabelen dan heb je bij het aanmaken een extra stap: variabelen. Dit zijn variabele onderdelen van een dienst. Bijvoorbeeld de naam van een voorganger of collectedoelen, maar ook het tonen van de juiste dia’s voor bijvoorbeeld de kinderclub kun je aangeven via variabelen. Deze kun je aanmaken via de instellingen en toevoegen aan templates.

Vul alle tekstvariabelen in, selecteer de juiste Ja/Nee variabelen en klik op AANMAKEN. Variabelen kun je achteraf, in de presentatie, nog wijzigen. Na het aanmaken worden onderdelen uit de template in de onderdelenlijst klaargezet. De variabelen zie je ingevuld op de verschillende dia’s.


Synchronisatie online en software

Alle presentaties worden online, op verschillende servers van KerkBeamer opgeslagen. Dat betekent dat de presentaties altijd en overal te benaderen zijn. Heb je thuis een presentatie voorbereid, dan hoef je deze niet op te slaan. Dat gebeurd direct en automatisch. Wanneer je in de kerk komt en de KerkBeamer Software opent vind je daar alle aangemaakte presentatie, ook die van andere teamleden. Zo kun je eenvoudig de dienst van een ander teamlid overnemen.

Er is geen export naar een bestand mogelijk dat je mee kunt nemen op een USB-stick. Dit is ook niet nodig aangezien alle presentaties online opgeslagen en realtime gesynchroniseerd worden.


Bijgewerkt op 12 februari 2021

Heeft dit artikel je verder geholpen?

Wellicht vind je dit ook interessant