Notenbalken gebruiken en tonen

Notenbalken worden in kerken gebruikt om de gemeente te ondersteunen bij het zingen. In KerkBeamer vind je een grote database met liederen. We voorzien steeds meer van deze liederen van notenbalken, zodat je die gemakkelijk kunt tonen op de beamer. Dit artikel beschrijft de mogelijkheden van gebruik en opmaak.

Op deze pagina vind je een overzicht van alle liedbundels en zie je welke bundels voorzien zijn van notenbalken.


Notenbalken activeren

Om gebruik te maken van notenbalken in KerkBeamer dien je deze te activeren. Dit doe je in de algemene instellen. Ga via het dashboard naar Instellingen > Algemeen en zet het vinkje bij Notenbalken gebruiken aan.

Let op: voor het weergeven van notenbalken moet een stylesheet met opmaak worden toegevoegd aan je layout(s). Download hier de stylesheet »
Voor het weergeven van notenbalken in de kerk is KerkBeamer Software 1.4.0 of hoger nodig.


Notenbalken toevoegen aan presentaties

Het toevoegen van notenbalken aan je presentatie is net zo eenvoudig als het toevoegen van tekstuele liederen. Voeg in je presentatie een nieuw lied toe via Onderdeel toevoegen en kies daarna voor Lied. Zoek het gewenste lied op en klik op het lied dat je wilt toevoegen.

Wanneer de notenbalken voor een lied beschikbaar zijn zie je rechts bovenaan het bewerkgedeelte een tweetal buttons: Aa voor tekst en een nootje voor notenbalken. Klik op het nootje om het lied om te zetten naar notenbalken. Wij zoeken de juiste melodie erbij en voegen de tekst met lettergrepen er aan toe. Zodra de notenbalken gereed zijn zie je dit in het voorbeeldscherm aan de rechterkant. Klik op Toevoegen om het lied toe te voegen aan je presentatie.


Weergave van notenbalken

In KerkBeamer maken we gebruik van dynamische notenbalken. Wij maken geen gebruik van afbeeldingen, maar tekenen de notenbalken in een webformaat. Er zit veel techniek in KerkBeamer om dit mogelijk te maken, waar jij voordeel bij hebt. De notenbalken zijn namelijk schaalbaar en naar wens aan te passen.

De schaalbaarheid betekent dat de notenbalken zich aanpassen aan de resolutie en beschikbare ruimte in de presentatie, afhankelijk van de grootte van de dia (16:9 of 4:3) en de grootte van de tekst. Past een notenbalk niet op één regel, dan breken wij hem automatisch af en maken er meerdere regels van.


Notenbalken tonen in de kerk

Om de notenbalken in de kerk te kunnen tonen is minstens versie 1.4.0 van de KerkBeamer Software nodig. In deze versie zijn aanpassingen gedaan om de notenbalken te kunnen weergeven. Wanneer je online notenbalken aanvinkt, maar niet de juiste software geïnstalleerd hebt in de kerk, zullen de tekstversies getoond worden op de beamer.

Download de laatste versie van de KerkBeamer Software »


Notenbalken vormgeven

Doordat de notenbalken in KerkBeamer dynamisch opgebouwd worden zijn ze naar wens vorm te geven, zodat ze in de huisstijl van de presentaties passen. Je bepaald zelf welke kleuren de notenbalken hebben, hoe dik de lijnen zijn en welke kleur en vorm de nootjes hebben.

Stylesheet downloaden

Voor het weergeven en aanpassen van de notenbalken heb je een stylesheet nodig, die je toevoegt aan de layout(s) waarin presentaties worden weergegeven. Download hieronder het ZIP-bestand notenbalken.css.zip. In de ZIP vind je een stylesheet (notenbalken.css). Hierin staat de code die je nodig hebt in de stappen hieronder.

Je kunt ook direct de stylesheet notenbalken.css downloaden. Deze opent mogelijk in je browser.

Stylesheet toevoegen aan layout

Volg onderstaande stappen om de stylesheet toe te voegen aan je layout:

 1. Pak de gedownloade .zip uit. Dit kan met verschillende programma’s op Windows en macOS.
 2. Open het gedownloade bestand notenbalken.css met bijvoorbeeld kladblok
 3. Kopieer de volledige inhoud van het document
 4. Open app.kerkbeamer.nl en ga via de instellingen naar de layout waarin je de stylesheet wilt toevoegen
 5. Klik op Stylesheet aanmaken en geef deze een naam en class
  • Naam: Notenbalken
  • Class: song
 6. Plak de inhoud van het gedownloade bestand in het tekstvlak en druk op Opslaan.

Stylesheet aanpassen

Door de stylesheet aan te passen kun je de opmaak van de notenbalken bepalen. In de stylesheet vind je verschillende opmaak mogelijkheden. Achter de // staat uitleg. Dit zijn veelgebruikte mogelijkheden om de notenbalken passend te maken in jouw presentaties:

 • transform: dit bepaald hoe hoog de notenbalken (zonder tekst) mogen worden;
 • text: dit bepaald de basiskleur van de notenbalken. #fff is wit, #000 is zwart, maar je kunt elke willekeurige kleur toevoegen (hexidecimaal);
 • padding: de ruimte die (links en rechts) naast de notenbalken zit t.o.v. de rand van de dia;
 • color (text): hiermee kun je de liedteksten onder de notenbalken eventueel een andere kleur geven dan de notenbalken zelf;
 • font-family: hiermee geef je aan in welke lettertype (font) je de liedteksten onder de notenbalken wilt weergeven;
 • font-size: dit bepaald hoe groot de liedteksten onder de notenbalken worden (hoe groter de tekst, hoe beter leesbaar, maar hoe sneller notenbalken verdeeld worden over 2 regels);
 • font-weight: hiermee bepaal je hoe de tekst wordt weergeven (regular of bold);
 • color (note): hiermee kun je de nootjes eventueel een andere kleur geven dan de notenbalken zelf;
 • note-head: met deze opties kun je, i.p.v. standaard ovaal, een andere vorm voor de nootjes kiezen;

In de stylesheet vind je nog meer opties, incl. uitleg. Bepaal zelf wat goed past in jullie kerk en wat leesbaar is. De notenbalken zijn transparant dus kunnen ook op een afbeelding worden weergegeven. Door de juiste kleur toe te passen zijn ze altijd goed zichtbaar en leesbaar. Wanneer je meerdere layouts gebruikt kun je per layout ook een andere opmaak voor de notenbalken kiezen.


Notenbalken in kerkTV

Hoewel notenbalken veel gebruikt worden in de kerk, kun je ze ook in je online uitzending tonen. Dit kan met KerkBeamer als je de integratie van camera’s en videomixer gebruikt of wanneer je de extra uitgang van KerkBeamer gebruikt. In de hiervoor genoemde stylesheet vind je onderaan de optie om notenbalken te tonen in de online uitzending.

Standaard staan de notenbalken voor kerkTV uit (display: none;). De tekst wordt wel getoond (display: inline-block;). Die kun je met bijvoorbeeld ‘ondertiteling’ of ’tekst over beeld’ tonen.

Als je de notenbalken wilt tonen in de online uitzending kun je onder ’toon de tekst in de uitzending’ op display: none; zetten. Onder ‘verberg de notenbalken in de uitzending’ zet je display: inline-block; neer.


Bijgewerkt op 17 juni 2021

Heeft dit artikel je verder geholpen?

Wellicht vind je dit ook interessant