1. Home
  2. Starten met KerkBeamer
  3. Snel van start met KerkBeamer

Snel van start met KerkBeamer

Gaaf dat je KerkBeamer wilt gaan gebruiken! Je gaat hiermee veel tijd besparen in het voorbereiden van je presentaties. KerkBeamer is een veelzijdig, maar eenvoudig programma. In dit artikel leggen we je de basis uit, zodat je daarna snel zelf aan de slag kunt.

Twee delen: online applicatie en software

KerkBeamer bestaat uit twee delen: een online applicatie om je presentaties voor te bereiden en software voor in de kerk. Het meest zul je werken in de online applicatie. Dat is lekker makkelijk want die is overal toegankelijk; thuis, op kantoor of waar jij je presentaties ook maar voorbereid. In de online applicatie vind je ook alle instellingen. De software installeer je in de kerk, op de pc waar de beamers of tv-schermen op zijn aangesloten. In de software worden automatisch de door jou voorbereide presentaties ingeladen, zodat je deze kunt afspelen.

Dashboard

De werking van de online applicatie en de software verschillen niet zoveel van elkaar. Daarom richten we ons in dit artikel op de online applicatie. Je hebt van ons inloggegevens ontvangen, waarmee je kunt inloggen op app.kerkbeamer.nl. Wil je liever via een directe link inloggen? Op onze website vind je rechts bovenin de knop “Inloggen”. Zo kom je er ook.
Wanneer je bent ingelogd dan kom je uit op het dashboard. Dit is jouw startpunt in KerkBeamer. Alle presentaties die door jou of anderen uit het beamteam worden aangemaakt vind je hier. Ook vind je hier de instellingen van KerkBeamer.

Nieuwe presentatie aanmaken

Om snel een indruk van KerkBeamer te krijgen raden we aan om eerst eens een presentatie aan te maken. De vormgeving en alle andere instellingen komen later wel. Je maakt een nieuwe presentatie aan door op “Presentatie aanmaken” te klikken.
Nadat alle liederen en bijbelteksten zijn ingeladen opent er een pop-up waar je een aantal opties hebt. Als eerste kies je de datum en tijd van de dienst waarvoor je een presentatie gaat voorbereiden. Bijvoorbeeld ‘zondag 24 augustus om 9.30 uur’. Daarna kun je een template kiezen, deze moeten we nog aanmaken dus we kiezen nu voor de optie “Kerkdienst aanmaken zonder template”. Als laatste kies je een layout. Dit bepaalt hoe jouw presentatie eruit komt te zien. Op een later moment gaan we aan de slag met een eigen layout, maar nu kun je gebruik maken van 1 van onze layouts. Kies ‘KerkBeamer (16:9)’ als jullie gebruik maken van 16:9 schermen of kies ‘KerkBeamer (4:3) als jullie gebruik maken van 4:3 schermen. Klik hierna op “Aanmaken”.

3 kolommen

Top! Je eerste presentatie in KerkBeamer is aangemaakt. Je ziet op je scherm nu een nagenoeg leeg scherm, met 3 kolommen. Zodra je een onderdeel hebt toegevoegd zie je in de linkerkolom de onderdelenlijst. Vergelijk dit met de liturgie van de dienst. Hierin komen alle onderdelen van de dienst te staan. In de middelste kolom vind je de wachtrij. Hierin navigeer je door je presentatie heen en kun je de presentatie afspelen. In de derde kolom, het voorbeeld, vind je het uiteindelijke beeld dat op de beamer komt. In de software vind je een soortgelijke opzet, met als enige verschil dat het voorbeeldscherm dan het livescherm is.

Onderdelen toevoegen

Eén van de belangrijkste knoppen in KerkBeamer is de knop “Onderdeel toevoegen”. Hiermee ga je de onderdelenlijst vullen en zo je presentatie vullen. Klik onderin de linkerkolom op “Onderdeel toevoegen”. Er opent nu een pop-up, we werken overigens overal in KerkBeamer met pop-ups, waarin je een onderdeel kunt toevoegen. Je hebt de keuze uit Liederen, Bijbelteksten, Tekstdia’s, Afbeeldingen, PowerPoints of een Liturgiedia. Dit lijstje gaan we overigens nog verder uitbreiden met bijvoorbeeld YouTube- en MP4 video’s.
Eén van de makkelijkste onderdelen is het toevoegen van een Lied. Kies hiervoor, logischerwijs de optie “Lied”. Kies nu de bundel waaruit je een lied wilt toevoegen, bijvoorbeeld “De Nieuwe Psalmberijming”. Staat jouw favoriete liedbundel er niet tussen? KerkBeamer bevat op dit moment zo’n 3.400 liederen in 8 bundels, maar we bereiden dit nog regelmatig uit met nieuwe liedbundels. Als je specifieke wensen hebt voor een liedbundel dan horen we dat graag!
Kies nu het lied dat je wilt toevoegen aan je onderdelenlijst. Bijvoorbeeld nr. 36. Kies nu de coupletten die je wilt toevoegen. Bijvoorbeeld couplet 1 en 2. Je ziet dat aan de rechterkant van de pop-up een voorbeeld verschijnt. Hierin vind je een voorbeeldweergave van het door jou geselecteerde lied met de aangegeven verzen. Doordat de opmaak in de instellingen bepaald is worden alle onderdelen die je toegevoegd direct goed weergegeven en hoef je hier niks meer aan te doen. Ook het afbreken van teksten, bijvoorbeeld wanneer ze te lang zijn om op een dia weer te geven, gebeurt automatisch. Klik op “Opslaan” en je hebt je eerste onderdeel toegevoegd aan KerkBeamer.

Liturgiedia

Probeer eens om nog meer onderdelen toe te voegen. Voeg bijvoorbeeld een bijbeltekst of een liturgiedia toe. De laatste is een erg handige functie, vinden wij dan 😉 Deze liturgiedia wordt automatisch gevuld met de onderdelen uit jouw presentatie. Vroeger werd veel gebruik gemaakt van liturgieborden. Met de komst van beamers zijn veel van deze borden verdwenen. De liturgiedia vervangt deze borden. Liederen en bijbelteksten worden automatisch weergeven op de liturgiedia. Bij alle andere onderdelen kun je zelf aangeven of je ze op de liturgiedia wilt weergeven. Je kunt een liturgiedia op verschillende momenten in de presentatie toevoegen, zodat je de liturgie regelmatig kunt tonen aan de gemeente. Onderdelen die al geweest zijn worden automatisch wat lichter gemaakt. Wil je dit liever niet, dan is dit in de instellingen aan te passen. Heb je een erg lange liturgie, dan kan het voorkomen dat niet alles er op past. Ook hiervoor hebben we een oplossing bedacht. In het begin zie je alle bovenste onderdelen, zodra je verder gaat in je presentatie dan zul je zien dat de eerste onderdelen van het scherm verdwijnen en de onderste onderdelen zichtbaar worden. Dit gaat allemaal volledig automatisch en dat gaat je een hoop tijd schelen!

Tekstdia en missende onderdelen

Door de liturgie van de voorganger ernaast te houden kun je snel alle onderdelen van zijn of haar liturgie toevoegen en zo je presentatie in no-time voorbereiden. Wanneer je alleen maar liederen en bijbelteksten hebt toegevoegd dan missen er natuurlijk nog wel een aantal onderdelen, zoals een welkomstdia, een dia voor de zegen en een collectedia. Deze kun je opmaken door tekstdia’s toe te voegen. In een tekstdia ben je vrij om toe te voegen wat je maar wilt. Losse tekst, afbeeldingen enzovoort. Door gebruik te maken van de handige opmaakfuncties kun je de dia inrichten zoals je zelf wilt. Bekijk het voorbeeld in de pop-up en voeg de dia toe aan je presentatie. Je denkt nu natuurlijk; moet ik nu elke keer die dia’s aanmaken? Kan ik ze niet ergens opslaan? Goede vraag! In de instellingen vind je “Templates”. Daarin kun je deze dia’s ook aanmaken en vervolgens standaard inladen in een presentatie.

Handige, verborgen functies

KerkBeamer bevat een aantal functies die niet direct zichtbaar zijn. Deze functies kunnen wel heel handig zijn. We lopen er snel even doorheen:

  • Staat niet alles op de juiste plek in de liturgie? Pak dan een onderdeel op in de onderdelenlijst en sleep hem naar de juiste plek. Zo kun je de complete liturgie van de voorganger namaken en weet je zeker dat je hem in de dienst op de juiste volgorde afspeelt.
  • Wil je een onderdeel bewerken? Klik met je rechter muisknop op een onderdeel en kies “Onderdeel bewerken”. De pop-up met opties voor het betreffende onderdeel opent weer en je kunt aanpassen wat je maar wilt. Hier kun je een onderdeel ook verwijderen. Zorg er wel even voor dat dit onderdeel niet in de wachtrij of het voorbeeldscherm staat. Op dat moment hebben we verwijderen even uitgeschakeld, om te voorkomen dat de live weergave wordt onderbroken.
  • Wanneer je met je rechter muisknop op een onderdeel klikt dan zie je, naast “Onderdeel bewerken”, nog 2 opties: “Wachtrij vervangen” en “Naar einde wachtrij”. Wanneer je kiest voor de optie “Wachtrij vervangen” dan wordt de hele wachtrij leeggegooid en alleen het betreffende onderdeel wordt dan toegevoegd aan de wachtrij. De optie “Naar einde wachtrij” werkt hetzelfde als dubbelklikken: het betreffende onderdeel wordt toegevoegd aan het einde van de wachtrij.
  • Heb je een onderdeel aan de wachtrij toegevoegd en wil je door naar het volgende onderdeel? Je hoeft niet telkens een onderdeel toe te voegen. Zodra je bij de laatste dia van een onderdeel bent wordt het volgende onderdeel automatisch toegevoegd. Zo kun je in één keer door de hele presentatie heen.
  • Heb je meer overzicht nodig in je wachtrij? Door op het pijltje bij een onderdeel te klikken kun je een onderdeel in- of uitklappen.
  • Wil je de datum, variabelen (daarover later meer) of de layout wijzigen? Gebruik dan de drie buttons onderaan in de linker kolom.

Zo, nu ken je de basis én je hebt het belangrijkste gedeelte van KerkBeamer gezien: het voorbereidingsgedeelte. Wanneer je beamist bent dan zul je voornamelijk hierin werken. Ben je (ook) beheerder en wil je graag verder ontdekken wat KerkBeamer te bieden heeft? Spit dan deze website door, waar je direct meer informatie vindt over de verschillende instellingen.

Bijgewerkt op 12 februari 2021

Heeft dit artikel je verder geholpen?

Wellicht vind je dit ook interessant