1. Home
 2. Camerabediening en kerkTV
 3. Installatie en instellingen
 4. Starten met camerabediening en kerkTV
 1. Home
 2. Starten met KerkBeamer
 3. Starten met camerabediening en kerkTV

Starten met camerabediening en kerkTV

Door camerabediening en kerkTV van KerkBeamer te activeren krijg je een legio aan mogelijkheden voor je online uitzending, via kerkTV. Hoe uitgebreid je dat doet via KerkBeamer bepaal je zelf. Maak je gebruik van alleen een extra uitgang of koppel je ook de videomixer en camera’s? In dit artikel lees je stap voor stap hoe je camerabediening en kerkTV succesvol installeert.


7 stappen voor een goede start

Onderstaand stappenplan helpt je door de installatie en inrichting van camerabediening en kerkTV. Afhankelijk van welke keuzes je maakt kun je sommige stappen overslaan. Dit vermelden we bij elke stap. Het installeren doe je (bijvoorkeur in de kerk) via app.kerkbeamer.nl. In de laatste stap heb je ook de software van KerkBeamer nodig.

 1. Kies hoe je KerkBeamer wilt gebruiken
 2. Controleer of de technische installatie voldoet
 3. Activeer camerabediening en kerkTV
 4. Koppel camera’s aan KerkBeamer
 5. Koppel een videomixer aan KerkBeamer
 6. Stel de juiste layouts in
 7. Beeldschermen instellen via de software

1. Kies hoe je KerkBeamer wilt gebruiken

De eerste stap is het maken van een keuze; hoe uitgebreid wil je gebruik maken van camerabediening en kerkTV via KerkBeamer? Als je al een installatie hebt dan hangt het wellicht af van de apparatuur in de kerk. Als je nog geen installatie hebt dan hangt de keuze misschien af van de aan te schaffen installatie of een stap eerder nog; het budget dat er beschikbaar is om hardware aan te schaffen. KerkBeamer heeft meerdere mogelijkheden, die je op elk moment verder kunt uitbreiden.

 • Alleen de beamer gekoppeld aan KerkBeamer
 • Alleen een (extra) kerkTV-uitgang, zonder videomixer en camera’s te koppelen
 • Alleen de videomixer gekoppeld aan KerkBeamer
 • Alleen camera(‘s) gekoppeld aan KerkBeamer
 • Videomixer en camera’s gekoppeld aan KerkBeamer, zonder transparantie
 • Videomixer en camera’s gekoppeld aan KerkBeamer, met transparantie

Heb je alleen een beamer?
De optie met alleen de beamer gekoppeld is de basis van KerkBeamer. Als je alleen een beamer hebt/wilt gebruiken dan kun je direct van start. Dit stappenplan hoef je niet verder te volgen.

In alle andere stappen gaan we er vanuit dat er ook een beamer gekoppeld is. Maak je keuze en ga door naar stap 2.


2. Controleer of de technische installatie voldoet

Voor alleen een extra uitgang heb je geen technische koppelingen met KerkBeamer of hardware nodig. Voor de andere opties wel. Voor de videomixers en camera’s geldt:

 • Videomixer: deze moet in het netwerk hangen met een vast IP-adres
 • Camera’s: deze moeten voorzien zijn van het VISCA over IP protocol, PTZ bestuurbaar zijn en in het netwerk hangen met een vast IP-adres

Voor videomixers geldt dat de installatie in de kerk geschikt moet zijn. Op deze pagina hebben we de verschillende installatieschema’s opgenomen. Aan de hand van jouw keuze en het bijbehorende schema kun je controleren of jouw installatie geschikt is. Is dit niet het geval? Kijk dan wat ervoor nodig is om de installatie wel geschikt te maken of vraag één van onze audiovisuele partners.

Is jouw installatie geschikt? Ga dan door naar stap 3.


3. Activeer camerabediening en kerkTV

Welke keuze je bij stap 1 ook gemaakt hebt; je moet in de algemene instellingen aangeven dat je camerabediening en kerkTV via KerkBeamer wilt gebruiken.

Ga via het dashboard (app.kerkbeamer.nl) naar Instellingen > Algemeen. Zet het vinkje voor ‘Verschillende weergaven gebruiken voor beamer en KerkTV’ aan en klik op Opslaan.

Je hebt camerabediening en kerkTV geactiveerd. Door de volgende stappen te doorlopen voeg je elke keer een stukje toe, totdat je jouw integratie hebt afgerond.

Heb je gekozen voor alleen een extra uitgang? Je hoeft niks toe te voegen en kunt direct door naar stap 6.

Wil je camera’s koppelen aan KerkBeamer? Ga dan naar stap 4. Wil je alleen een videomixer koppelen? Ga dan door naar stap 5.


4. Koppel camera’s aan KerkBeamer

Door camera’s te koppelen aan KerkBeamer kun je cameraposities koppelen aan presentatieonderdelen en de camera’s zo (automatisch) naar de juiste positie sturen, terwijl je doorklikt in de presentatie. Zo hoef je de camera niet meer handmatig te bedienen.

Ga, via het dashboard, naar Instellingen > Camera’s en voeg je camera’s toe. Op deze pagina vind je de uitgebreide handleiding en alle benodigde gegevens voor het koppelen.

Wil je ook een videomixer koppelen? Ga dan door naar stap 5. Is het koppelen van camera’s voldoende? Ga dan door naar stap 6.


5. Koppel een videomixer aan KerkBeamer

Door de videomixer te koppelen aan KerkBeamer kun je weergaven als ondertiteling, tekst over beeld etc. gebruiken in je presentaties en dit automatisch doorsturen naar kerkTV. KerkBeamer spreekt de videomixer softwarematig aan. Dat scheelt je zelf schakelen via de videomixer. In combinatie met gekoppelde camera’s stuur je de weergaven, gecombineerd met camerabeelden door naar kerkTV. Met één druk op de knop bedien je de beamers en de online uitzending.

Ga, via het dashboard, naar Instellingen > Videomixers voeg je videomixer toe. Op deze pagina vind je de uitgebreide handleiding. Je leest hier direct hoe je alle in- en uitgangen inregelt.

Ga door naar stap 6 om de layout van de online uitzending in te stellen.


6. Stel de juiste layouts in

Doordat we in KerkBeamer gebruik maken van layouts kun je naar kerkTV een andere opmaak sturen dan naar de beamer. Zo kun je op kerkTV bijvoorbeeld tekst over beeld, gecombineerd met een camerabeeld laten zien, terwijl op de beamer een presentatiebeeld te zien is.

De mogelijkheden voor de opmaak van layouts zijn eindeloos. Om te starten met de opmaak voor kerkTV is het van belang dat je de juiste stylesheets instelt. Deze stellen we hier binnenkort beschikbaar. Neem voor nu contact met ons op als je wilt starten met de layouts.


7. Beeldschermen instellen via de software

Online heb je de instellingen afgerond. Download en installeer nu de laatste versie van de KerkBeamer Software om te kijken of de aangesloten camera’s en/of videomixer goed werken.

Zodra je de software hebt opgestart is er nog een laatste installatiestap: het instellen van de beeldschermen. Als je gekozen hebt voor het koppelen van de videomixer dan heb je, als het goed is, 3 of 4 beeldschermen in de presentatiePC. Deze moeten ingesteld worden in KerkBeamer. Heb je alleen een extra uitgang of zijn alleen camera’s gekoppeld? Dan heb je 1 extra beeldscherm, voor kerkTV. Ook deze dien je in te stellen in de KerkBeamer Software.

Open de KerkBeamer Software en ga rechts bovenin naar de beeldscherminstellingen. Volg deze stappen om de beeldschermen in te stellen. Zijn de beeldschermen ingesteld? Open dan een bestaande presentatie of maak een nieuwe presentatie om te controleren of alles goed werkt.


Je hebt de installatie voor camerabediening en kerkTV afgerond. Kom je er toch niet helemaal uit of lijkt er iets niet goed te gaan? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder, zodat je alsnog snel van start kunt.


Bijgewerkt op 18 februari 2021

Heeft dit artikel je verder geholpen?

Wellicht vind je dit ook interessant