Tekstdia’s toevoegen

Een dia met collectedoelen, tekst voor bij de preek of een dia met mededelingen. Tekstdia’s zijn dia’s die je kunt voorzien van vrije tekst. Je kunt ze gebruiken in templates, maar ook toevoegen in je presentaties.

Tekstdia toevoegen aan je presentatie

Kies in je presentatie links onderin voor Onderdeel toevoegen en kies daarna voor Tekstdia. Je kunt ook de sneltoets ALT + T gebruiken.

Kies als eerste of je een enkele tekstdia (korte tekst) of een langere tekst wilt toevoegen. Bij “langere teksten” kun je bijvoorbeeld een formulier in de editor plakken, waarna KerkBeamer er automatisch meerdere dia’s van maakt. Je hebt hier geen mogelijkheid om afbeeldingen toe te voegen. Bij een ‘korte tekst’ wordt er maar 1 dia aangemaakt en heb je meer opties, zoals het toevoegen van afbeeldingen.

In de pop-up vind je aan de linkerkant de mogelijkheid om vrije tekst in te voeren. Door rechts onderin een diatitel toe in te voeren verschijnt er op de dia ook een titel. Aan de rechterkant van de pop-up vind je een voorbeeld van de tekstdia.

Voer ook een naam voor de onderdelenlijst en liturgiedia’s in, geef eventueel aan dat de dia ook in de liturgiedia’s mag terugkomen en voeg eventueel audio toe aan de dia.

Ben je tevreden? Klik dan op Toevoegen. De dia wordt onderaan je onderdelenlijst toegevoegd, waarna je hem op de juiste plek in de lijst kunt slepen.

Functies tekstdia’s

Doordat de opmaak van je dia’s bepaald worden in de layouts heb je in de tekstdia’s maar een aantal opmaakopties nodig. Als je alleen een tekst invoert zal deze automatisch al goed staan, zoals het beste past in de layout van de presentatie. Toch heb je, via de bewerkbalk bovenaan het tekstvlak, wel een aantal opties:

 • Dikgedrukte tekst (B)
 • Cursieve tekst (I)
 • Tekst onderstrepen (U)
 • Opmaak*
  • Standaard
  • Titel
  • Subtitel
 • Uitlijning
 • Tekstkleur aanpassen
 • Afbeelding invoegen
 • Tabel invoegen

* De opmaak van titel en subtitel maak je in de layout (stylesheet Text) op met H1 (titel) en H2 (subtitel).

Afbeeldingen invoegen

Via het icoontje voor afbeeldingen in de bewerkbalk kun je vanaf je computer afbeeldingen toevoegen aan de tekstdia. Het is niet mogelijk om de afbeeldingen in KerkBeamer op te slaan en een volgende keer weer te gebruiken. Gebruik je een afbeelding vaker? Neem deze dan op in een dia van de template. Dan komt de afbeelding standaard terug in de daarvoor aangemaakte dia.

Wil je een afbeelding diagroot weergeven? Kies dan voor Afbeelding toevoegen.

Automatisch afbreken

Op dit moment worden tekstdia’s nog niet automatisch afgebroken wanneer je langere teksten invoert. In de toekomst willen we dit wel mogelijk gaan maken, maar voor nu adviseren we je om, bij langere teksten, gebruik te maken van de functie Eigen lied toevoegen.


Bijgewerkt op 15 april 2021

Heeft dit artikel je verder geholpen?

Wellicht vind je dit ook interessant