Templates

Door gebruik te maken van templates kun je veel tijd winnen. In een template verwerk je alle basisonderdelen van een presentatie, waardoor je deze niet in elke presentatie opnieuw hoeft aan te maken. Je kunt bijvoorbeeld een template aanmaken voor de ochtenddienst en een template voor de middagdienst. De templates vind je onder Instellingen > Templates & Layouts > Templates.


Nieuwe template aanmaken

In het overzicht met templates vind je al jouw templates. Klik rechts bovenin op “Template aanmaken” om een nieuwe template aan te maken. Geef de template een naam, bijvoorbeeld “Ochtenddienst”. Eventueel kun je de template baseren op een andere template. De onderdelen uit die template worden dan overgenomen. Door een template in te stellen als standaard wordt deze als eerste getoond bij het aanmaken van een nieuwe presentatie. Klik op “Aanmaken” om de template aan te maken.

Onderdelen toevoegen

Aan een template kun je een tweetal onderdelen toevoegen, een tekstdia of een liturgiedia. Klik hiervoor rechts bovenin op “Onderdeel toevoegen”. Kies een onderdeel dat je wilt toevoegen en geef hem naam mee. Door een CSS class toe te voegen kun je het betreffende onderdeel apart stylen via Layouts. Door het vinkje bij “Toon in liturgiedia” aan te zetten zal het onderdeel automatisch getoond worden in de liturgiedia.

Tekstdia toevoegen

Een tekst dia is een vrije dia waarin je afbeeldingen en tekst kunt toevoegen. Hiermee kun je alles toevoegen wat anders is als een lied of bijbeltekst. Denk bijvoorbeeld aan dia’s om het gebed of de collecte weer te geven. De ‘diatitel’ is de titel die bovenaan de dia komt te staan. Maak gebruik van de editor om jouw dia vorm te geven.

Liturgiedia toevoegen

Op een liturgiedia worden onderdelen van de dienst getoond op basis van onderdelen die in de liturgiedia mogen verschijnen. Standaard worden liederen en bijbelteksten hierin opgenomen, maar ook andere onderdelen kunnen opgenomen worden. Per onderdeel kun je dit aangeven. De liturgiedia wordt automatisch gevuld en bijgewerkt op basis van de aanwezige onderdelen in een presentatie. Een template/presentatie kan meerdere liturgiedia’s bevatten. Bijvoorbeeld als start van een dienst en tussen een lied en bijbellezing in.

Variabelen

Templates en variabelen hebben veel met elkaar te maken. Door variabelen aan te maken, kun je onderdelen uit een template wel of niet laten voorkomen in een presentatie. Per onderdeel kun je één of meerdere variabelen aangeven. Nadat je stap 1 van een onderdeel hebt afgerond kun je in stap 2 de variabelen/voorwaarden aangeven. Selecteer de variabele die je wilt gebruiken en geef aan of het onderdeel wilt laten tonen als de variabele op ja of nee staat.

De tekstuele variabelen kun je invoeren in een tekstdia, om zo variabele gegevens van een presentatie te vullen. Denk aan het collectedoel of de voorganger. Na de shortcode van de variabele {{naam variabele}} toegevoegd te hebben in een tekstdia, kun je deze invullen bij het aanmaken van een nieuwe presentatieLees meer over het aanmaken van variabelen.


Bijgewerkt op 12 februari 2021

Heeft dit artikel je verder geholpen?

Wellicht vind je dit ook interessant