Videomixer koppelen aan KerkBeamer

Door een videomixer, ook wel switcher genoemd, te koppelen aan KerkBeamer voeg je eenvoudig weergaven als tekst over beeldondertiteling en beeld in beeld toe aan onderdelen, waarna je dit, gecombineerd met een camerabeeld, geautomatiseerd uitzendt naar de online uitzending. Wij ondersteunen steeds meer videomixers. In dit artikel lees je hoe je jouw videomixer koppelt aan KerkBeamer.


Hier moet een videomixer aan voldoen

Om een videomixer te kunnen koppelen aan KerkBeamer is het van belang dat deze in het netwerk van de kerk hangt, voorzien is van een vast IP-adres en via de juiste kabels gekoppeld is aan de presentatiePC. Controleer aan de hand van deze installatieschema’s of jouw installatie voldoet.


Videomixer toevoegen in KerkBeamer

Ga via het Dashboard naar de instellingen voor de Videomixers. Klik rechts bovenin op het plusje om een videomixer toe te voegen. Hier vind je de videomixers en modellen die wij ondersteunen. Doorloop de invoervelden:

  • Selecteer jouw merk videomixer.
  • Selecteer het model videomixer dat je hebt.
  • Voer het IP-adres van de videomixer in. Deze is waarschijnlijk verstrekt door de installateur of heb je zelf ingesteld. Vaak begint een IP-adres met 192.168.X.XXX.

Klik op opslaan om de videomixer toe te voegen. Er kan maximaal 1 videomixer per account worden toegevoegd. Klik op de videomixer in het overzicht om deze te wijzigen. Zet een vinkje voor de videomixer in het overzicht en kies verwijderen om de videomixer te verwijderen.

Ingangen toevoegen

Om weergaven en cameraposities vanuit de KerkBeamer presentatie door te kunnen sturen naar de videomixer is het van belang dat de ingangen goed zijn aangegeven. Dit zijn mogelijke ingangen:

  • In KerkBeamer toegevoegde camera’s
  • Beamer koppeling tussen de presentatiePC en de videomixer (deze kan ook buiten de videomixer om lopen en is dan niet nodig als ingang)
  • KerkTV koppeling tussen de presentatiePC en de videomixer
  • Transparantie koppeling tussen de presentatiePC en de videomixer (alleen Blackmagic videomixers)
  • Eventueel een extra input (externe laptop etc.)

Bekijk in deze installatieschema’s hoe de koppelingen werken.

Open in het overzicht de videomixer en scroll naar Ingangen. Klik rechts bovenin op het plusje om de eerste ingang toe te voegen. Kies het type en geef het nummer van de ingang op de videomixer in. Voeg op dezelfde manier alle ingangen toe.

Ingangnummers achterhalen

Weet je niet welke typen er bij welke nummers horen? Zet de videomixer dan handmatig op AUX. Op de beamer wordt het huidige beeld getoond. Klik nu op nummer 1 op de videomixer en bekijk wat er op de beamer verschijnt. Is dat een camerabeeld? Dan is dat nummer 1. Verschijnt de weergave voor kerkTV? Dan is dat nummer 1. Doorloop zo alle nummers en voeg alle ingangen toe.

Uitgangen toevoegen

In KerkBeamer maken we gebruik van verschillende uitgaande signalen: één voor de beamerpresentatie en één voor online uitzendingen (kerkTV). Beide uitgangen moet je toevoegen en voorzien van een nummer, zodat we weten wat we waar naartoe moeten sturen.

Open in het overzicht de videomixer en scroll naar Uitgangen. Klik rechts bovenin op het plusje uitgangen toe te voegen. Kies het type uitgang op de mixer en daarna het type uitgang van KerkBeamer. Geef aan welk nummer de uitgang heeft op de videomixer en geef het formaat van de uitgang aan. Vaak zijn dit de gegevens:

  1. Beamer: Aux, Beamer, 1, 1920×1080
  2. KerkTV: Program, KerkTV, 1, 1920×1080

De videomixer is nu gekoppeld aan KerkBeamer. Maak een nieuwe presentatie aan om te controleren of alles goed werkt.


Bijgewerkt op 5 maart 2021

Heeft dit artikel je verder geholpen?

Wellicht vind je dit ook interessant