KerkBeamer Software installeren en gebruiken

Met de software van KerkBeamer kunnen online aangemaakte presentaties worden afgespeeld in de kerk. In dit artikel beschrijven we het installeren en gebruiken van de software (in de kerk).

Software downloaden
Download hieronder de KerkBeamer software (Windows v. 14-11-19, macOS v. 15-11-19). Een zip-bestand wordt automatisch gedownload. Bekijk hier de systeemeisen.

Software uitpakken

Wanneer het zip-bestand gedownload is kan deze worden uitgepakt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld het standaard zip-programma van Windows of een programma voor macOS. Pak de bestanden op een willekeurige locatie uit, bijvoorbeeld op het bureaublad. Het uitpakken kan een tijdje duren, laat de pc rustig zijn werk doen. Nadat het zip-bestand is uitgepakt opent automatisch de bijbehorende map.

Software installeren op Windows
In de uitgepakte map bevindt zich het bestand “KerkBeamer.exe”. Dubbelklik hierop om de installatie te starten. Er wordt mogelijk een melding gegeven dat Windows de software niet veilig vindt. We hebben hiervoor een certificaat bij Microsoft in aanvraag. Je kunt nu doorgaan door op “Meer informatie” te klikken en vervolgens op “Toch uitvoeren”. De software wordt geïnstalleerd.

Software installeren op macOS
In de uitgepakte map bevindt zich het bestand “KerkBeamer.app”. Dubbelklik hierop om KerkBeamer te installeren en openen. Kopieer eventueel eerst het bestand naar de map “Programma’s” om KerkBeamer vanuit het Launchpad te kunnen openen.

Software starten
Zodra de software geïnstalleerd is wordt deze gestart. Je krijgt een inlogscherm te zien. Log hier in met je KerkBeamer gegevens. Dit zijn dezelfde gegevens als waarmee je inlogt in de online omgeving. Let op: hiervoor is een internetverbinding nodig. Er opent een dashboard met daarin onder andere je aangemaakte presentaties. Presentaties die online zijn aangemaakt worden hier automatisch ingeladen.

Beamerschermen selecteren
De software staat normaal gesproken op het hoofdbeeldscherm, vaak van de pc of laptop. De presentatie wordt afgespeeld op de beamers, of TV-schermen. Deze zijn in de computer aangeduid als 2e beeldscherm. Klik in het dashboard, onder Instellingen, op “Beeldschermen”. Je ziet hier de beschikbare beeldschermen. Selecteer het beeldscherm, vaak het 2e beeldscherm, waarop je de presentaties wilt afspelen en klik vervolgens op “Toepassen”. Je kunt nu een presentatie openen en afspelen. De volgende keer heeft KerkBeamer je beeldscherminstellingen onthouden. Zie je maar 1 beeldscherm? Misschien heb je je beeldscherminstellingen niet goed staan.

Presentatie openen
Klik op de presentatie die je wilt gebruiken. Het laden van de presentatie kan een paar minuten in beslag nemen (dit is een issue van de bètasoftware, wat we z.s.m. gaan verhelpen). Zodra de presentatie geladen is verschijnen de onderdelen in beeld, zoals je ze hebt voorbereid. Heb je per ongeluk de verkeerde presentatie geopend? Klik dan links bovenin op het logo om terug te gaan naar het dashboard.

Presentatie afspelen
Dubbelklik op het bovenste, of een willekeurig ander onderdeel in de onderdelenlijst. Dit onderdeel wordt toegevoegd aan de wachtrij. Wanneer je in de wachtrij dubbelklikt op een item, dan wordt deze zichtbaar in het voorbeeldscherm. Dit voorbeeldscherm staat gelijk aan het ‘tweede beeldscherm’, het beamerscherm. Hiermee is het betreffende onderdeel zichtbaar op de beamers/tv-schermen. Navigeer nu met de pijltjes onder het voorbeeld of de pijltjestoetsen op je toetsenbord naar beneden om de presentatie af te spelen. Tip: voeg het bovenste onderdeel als eerste toe aan de wachtrij en klik vervolgens door. Zo wordt je presentatie in chronologische volgorde afgespeeld. Nieuwe onderdelen worden automatisch toegevoegd aan de wachtrij.

Presentatie bewerken en onderdelen toevoegen
Tijdens het afspelen van de presentatie kun je, in de software, aanpassingen doen en nieuwe onderdelen toevoegen. Dit werkt zoals je gewend bent in de online omgeving. Voeg bijvoorbeeld een extra lied toe of klik met je rechter muisknop op een onderdeel om hem te bewerkenLet op: om nieuwe onderdelen toe te voegen is een internetverbinding nodig.

Kom je fouten tegen in de software? Wij horen ze graag van je!