Updatelog

KerkBeamer wordt regelmatig ge-updated. De belangrijkste updates vind je op deze pagina. Benieuwd naar onze roadmap? Kijk dan hier.


7 november 2019

Bug in de software opgelost + instellingen beamers aangepast
Oplettende gebruikers hebben een issue ontdekt in de dinsdag uitgebrachte versie van de software: wanneer je de button met het oog gebruikt om de beamers op zwart te zetten en je klikt vervolgens door in je presentatie, dan loopt de software vast. Verdergaan kan dan alleen door de software opnieuw op te starten. Dit probleem is opgelost.

Ook bestond er wat onduidelijkheid over ingestelde beamers. We geven nu op het dashboard aan of je de beamers al hebt ingesteld en op welk beeldscherm, of dat je de beamers nog moet instellen.


5 november 2019

Vernieuwde versie van de software
De software voor Windows en Mac heeft een belangrijke update ondergaan, waarin we o.a. de overgang tussen dia’s hebben verbeterd. Geen zichtbare veranderingen, maar wel belangrijke technische optimalisaties. Daarbij hebben we de vernieuwde werking van het eigen lied en het aanpassen van een lied ook in de software doorgevoerd.


Vernieuwde werking eigen lied en lied bewerken
Wanneer je een lied wilt voorzien van bijv. aanduidingen als wisselzang en canon, dan kun je een lied bewerken. Je kunt ook een eigen lied toevoegen, als deze niet beschikbaar is in KerkBeamer. De werking van het bewerken en het toevoegen van eigen liederen hebben we vernieuwd in deze versie van KerkBeamer. Je vindt de vernieuwde manier in de online applicatie en in de software. Bekijk hier meer informatie over de werking.


Bundels Johannes de Heer & Opwekking Kids toegevoegd
De 1013 liederen van Johannes de Heer en de 335 liederen uit Opwekking Kids zijn, na invoer van een geldige CCLI-licentie, als tekst in KerkBeamer beschikbaar. Vink ze aan via Liedbundels in de instellingen en dan kunnen de liederen via Onderdeel toevoegen worden toegevoegd aan je presentaties.


18 oktober 2019

Ge-update software
Na onze software update van vorige week kregen we terug dat de software erg traag was geworden. We hebben de oorzaak hiervan gevonden en hebben een flinke update uitgevoerd. Download de nieuwe software en installeer deze in de kerk. We zijn nog bezig met een verbeterde installatie, maar voor alsnog werkt het zoals gewend: downloaden > uitpakken > openen.


macOS software
Als fervent Apple-gebruikers vinden we dit een mijlpaal; de KerkBeamer software is nu ook beschikbaar voor macOS. We weten dat een aantal gebruikers dit met ons delen. Op deze pagina download je de software voor macOS 😀 Na het downloaden hoef je de ZIP alleen maar uit te pakken, waarna je KerkBeamer kunt starten. De werking is (grotendeels) hetzelfde als in de Windows-versie en de online applicatie.


Problemen Edge opgelost
Gebruikers van Microsoft Edge lieten ons weten af en toe problemen te hebben bij het uploaden van afbeeldingen en PowerPoint bestanden. We hebben Edge afgelopen week flink onder de loep genomen en o.a. de problemen met het uploaden opgelost.


Lied licenties invoeren
Een aantal gebruikers liepen tegen problemen aan bij het activeren van hun CCLI- en Liedboeklicenties en het selecteren van liedbundels. Deze issues zijn opgelost in de vandaag uitgebrachte update.


11 oktober 2019

Dashboard vernieuwd
Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de binnenkomst in KerkBeamer niet heel spectaculair was. Het dashboard met de drie kolommen liet te wensen over in informatie en gebruiksgemak. Daarom zijn we teruggegaan naar de tekentafel en hebben een heel nieuw dashboard ontworpen. Als je nu inlogt op app.kerkbeamer.nl dan herken je de eerste versie niet meer terug 😀

Het idee van de drie kolommen hebben we losgelaten. In de middelste kolom vind je nu alle presentaties. De instellingen zijn sneller toegankelijk in de derde kolom. In de eerste kolom vind je een persoonlijk welkom en een aantal gegevens over jullie kerk. Heb je geen drie kolommen? Dan kijk je wellicht op een lagere resolutie. Je indeling is dan wat anders, maar je ziet wel alle belangrijke informatie. Met andere woorden; deze vorm van het dashboard is responsive dus onzichtbare onderdelen zijn verleden tijd 😀 PS. het vernieuwde dashboard vind je ook in de software.


Taart winnen?
Onderaan de eerste kolom vind je een nieuwe button en ja, je leest het goed: je kunt taart winnen via KerkBeamer. Wij zijn hard bezig om alle liederen en bijbelteksten foutvrij te maken, maar daar hebben we jouw hulp wel bij nodig. Zie jij een tekstfout in bijvoorbeeld een lied? Ga dan naar kerkbeamer.nl/foutje of gebruik de button in het dashboard. Geef jouw fout door en wij herstellen ‘m direct. Je loot daarna automatisch mee voor een taart. En het leuke is; elke maand verloten we een nieuwe taart.


Lied licenties invoeren
Het zat eraan te komen; het invoeren van licenties voor CCLI en Liedboek. Via app.kerkbeamer.nl/instellingen/algemeen/liedbundels kun je nu jullie lied licenties invoeren, om toegang te houden tot alle liedbundels. Voor CCLI vragen we om een relatienummer. Voor Liedboek vragen we om een licentiecode, in combinatie met een e-mailadres. Heb je geen idee waar je deze gegevens vindt? Op deze pagina helpen we je verder. Heb je nog geen idee of jullie je licenties goed geregeld hebben? Kijk dan even hier.

Let op: je hebt nu nog toegang tot alle liedbundels, maar vanaf maandag 28 oktober beperken we dit tot de liedbundels waarvoor licenties zijn ingevoerd. Voer daarom tijdig jullie licentiecodes in.


20 september 2019

Onderdeel toevoegen vernieuwd
De grootste wijziging in deze update is het nieuwe tussenscherm bij “Onderdeel toevoegen”. Wij werken aan nieuwe toevoegschermen voor liederen en bijbelteksten. Hier komt een zoekfunctie bij in. Om daarvoor ruimte te maken hebben we het kiezen van een onderdeel (lied, bijbeltekst, tekstdia etc.) in een tussenscherm gezet. We denken dat je zo sneller het juiste onderdeel geselecteerd wordt. Daarbij kunnen we het volgende scherm beter inrichten.


Sneltoetsen
Om het toevoegen van nieuwe onderdelen nog sneller te maken kun je sinds de laatste update ook gebruik maken van sneltoetsen. In een presentatie voeg je eenvoudig een lied toe door de toetscombinatie `’ALT+L” te gebruiken. Voor een bijbeltekst gebruik je “ALT+B”. Ezelsbruggetje: het is altijd ALT plus de eerste letter van wat je toe wilt voegen. Behalve bij de liturgiedia. Daar is het SHIFT+ALT+L. De sneltoetsen vind je ook in het nieuwe toevoegscherm. Een hele fijne toevoeging vinden we zelf 😉


Issues PowerPoint
Naar aanleiding van onze vorige PowerPoint update hebben we nog een aantal nieuwe bugs binnengekregen. Deze zijn opgelost in de nieuwste versie van KerkBeamer.


13 september 2019

Standaard template en layout instellen
Het instellen van een standaard template en layout werkte niet lekker. Het gebeurde nogal eens dat een standaard template of layout niet werd opgeslagen, waardoor er bij het aanmaken van een nieuwe presentatie elke keer gezocht moest worden naar de juiste template en layout. Deze bug is in deze update opgelost. Via de algemene instellingen van een template of layout kun je een standaard kiezen.


Spatie issue in de teksteditor verholpen
Wanneer je shift+enter gebruikte in een teksteditor, bijvoorbeeld bij het bewerken van een lied, dan lukte het niet om spaties tussen woorden te zetten op de tweede regel. Dit is opgelost.


Werking eigen lied / bewerken van een lied verbeterd
Van gebruikers kregen we terug dat het toevoegen van een eigen lied en het bewerken van een lied niet altijd even soepel verliep. We hebben de hele functie daarom nog eens goed doorlopen en hebben er wat schoonheidsfoutjes uitgehaald. Hij werkt nu naar behoren.


6 september 2019

Nieuwe bar voor presentatienavigatie
De buttons voor ‘volgende’ en ‘vorige’ zijn vervangen door een navigatiebar. Deze bar, met uiteraard weer ‘volgende’ en ‘vorige’ buttons, geeft je meer inzicht in je presentatie. Zo zie je snel welk onderdeel je afspeelt en hoeveel dia’s er nog in een lied of bijbeltekst zitten. Ook het aantal animaties in een PowerPoint zie je in deze bar terug. Daarnaast is met deze bar voorbereid op extra buttons voor video’s en geluidsbestanden, functies die binnenkort beschikbaar zijn.


Beamerweergave uitschakelen / beamer op zwart zetten
In sommige gevallen kan het handig zijn om de beamer even op zwart te zetten. Bijvoorbeeld als een voorganger het fijn vindt als de beamers ‘uit staan’ tijdens de preek. In de software vind je hiervoor nu een optie, in de nieuwe navigatiebar. Door op de button met het oog te klikken zet je de beamer op zwart. De button wordt dan rood en er verschijnt een rode balk in jouw viewer. Je kunt ondertussen nieuwe dia’s inladen en naar de dia navigeren die je wilt weergeven na het activeren van je beamerweergave. Niemand ziet daar iets van. Om je presentatie weer zichtbaar te maken klik je op dezelfde, nu rode button met het oogje.


Teksten nu ook mogelijk in liturgiedia
Een liturgiedia is een handige manier om aan de gemeente overzicht te bieden van de dienst. Het kan soms ook handig zijn om daar extra tekst aan toe te voegen. Bijvoorbeeld over een collecte. Het is nu mogelijk om in een liturgiedia tekst toe te voegen. Dit kun je in een template standaard voor elke liturgiedia doen. Of via “Onderdeel toevoegen > Liturgiedia” in een presentatie. Je kunt dan per dia de tekst bepalen.


Bijbelvertalingen toegevoegd in onderdelenlijst
Wanneer je (meerdere) bijbelvertalingen gebruikt in een presentatie dan wil je er zeker van zijn dat je de goede bijbelvertaling hebt. In de onderdelenlijst voegen we nu standaard de naam van de bijbelvertaling toe. Zo zie je snel welke bijbelvertaling gebruikt is.


Weergave van afbeeldingen op de beamer verbeterd
Afbeeldingen werden niet altijd goed weergegeven op de beamer. In deze versie is dat opgelost.


Verbeterde overgang tussen dia’s
Tussen elke dia in KerkBeamer zetten we standaard een fade. Dit maakt de overgang vloeiender en subtieler. Deze overgang was alleen nog niet ideaal. In deze update hebben we de fade volledig vernieuwd.


Content: Psalmen voor Nu toegevoegd
Alle 150 Psalmen voor Nu zijn toegevoegd aan KerkBeamer. Met een geldige CCLI licentie kun je deze psalmen gebruiken in je presentaties.


30 augustus 2019

PowerPoint geoptimaliseerd
Het toevoegen van PowerPoint bestanden kon nog wel eens voor problemen zorgen. Dit duurde soms erg lang en als je pech had dan liep KerkBeamer vast. Daarom hebben we een flinke update doorgevoerd. De upload- en conversiesnelheid is met 50% verbeterd en eventuele fouten worden nu netjes afgehandeld met foutmeldingen.


Wijzigingen De Nieuwe Psalmberijming
Er zijn tekstuele wijzigingen doorgevoerd aan psalm 17 en 137 uit De Nieuwe Psalmberijming. Deze tekstwijzigingen zijn ook doorgevoerd in KerkBeamer.


23 augustus 2019

Lied bewerken
KerkBeamer bevat een groot aantal liederen, die eenvoudig zijn toe te voegen aan een presentatie. Soms is het echter handig om een lied nog even te bewerken. Je vindt deze nieuwe optie onder het kiezen van de coupletten via de link “Bewerken”. Het bewerken kun je toepassen op een bestaand lied of direct gebruiken wanneer je een nieuw onderdeel/lied toevoegt.
Via het bewerken kun je bijvoorbeeld de wisselzang aangeven of elke andere vrije tekst toevoegen die je wilt weergeven, boven of onder een couplet.


Eigen lied toevoegen
Tegelijk met het bewerken van liederen hebben we ook de functie voor het toevoegen van een eigen lied toegevoegd. Hiermee kun je een lied dat niet in KerkBeamer voorkomt toevoegen. Via “Onderdeel toevoegen > Eigen lied” kun je zelf coupletten en refreinen aanmaken. Vanwege auteursrechten kun je deze liederen niet opslaan en alleen in de betreffende presentatie gebruiken.